nehir erdoğan'ı beyaz perdeyle tanıştıran film

Nehir Erdoğan 'ı sinema perdesiyle tanıştıran film, Okul...
Türk sinemasına yeni bir soluk geteriren Türkiye 'den de ,başarılı olur başarısız olur, korku filmi yapılabileceğini gösteren; bu akımı başlatan Taylan Biraderler imzalı ve Nehir Erdoğan 'ı sinema perdesine taşıyan ilk film. Nehir Erdoğan 'ın başrol karakterini canlandırdığı filmde Emre Kınay, Ahmet Mümtaz Taylan ve Deniz Akkaya gibi tecrübeli isimlerin yanında Bural Altay, Sinem Kobal ve Melisa Sözen gibi genç oyuncular yeralmıştı.

Okul filmiyle sinema perdesiyle ilk kez buluşan Nehir Erdoğan 'ın oyunculuğu bu projede de dikkat çekiciydi. İlk başrol denemesinde tüm izleyenler tarafından iyi eleştiriler almayı başardı. Fim farklı bir türde ilk deneme olmasından dolayı eleştirilsede, Nehir Erdoğan bu filmle bir çok yönetmen ve yapımcının dikkatini çekerek güzel projelerin aranan ismi oldu.

Filmin en güzel sahnelerinden birisi benim için Nehir Erdoğan 'ın şarkı söylediği sahneydi. Kendi sesiyle söylemesede mikrofona ve sahneyeye çok yakışmıştı.

Filmin kısaca konusu ise ; Okul dergisinin editörü Gökalp okulun ilk günlerinden itibaren okulun en güzel kızı Güldem’e aşıktır. Güldem için hikayeler yazan ve bu hikayeleri okulun çeşitli yerlerine bırakarak onun kalbini kazanmaya çalışan Gökalp bu amacına hiçbir zaman ulaşamaz ve birgün ardında gizemli bir mektup bırakarak intihar eder. Bir yıl sonra tam Gökalp’in ölüm yıldönümünde gizemli olaylar baş gösterir. Bu olaylardan sadece Güldem değil, Güldem’in etrafındakiler de etkilenmektedir. Erkek arkadaşı Ersin, en yakın arkadaşı Şebnem, kankası Ceyda, okul dergisinin editörü Umut, kameralarla öğrencileri gözetleyen Vedat Bey ve gaddar hoca Alparslan Bey da tehdit altındadır. Bir süre sonra gerçek ortaya çıkar, Gökalp’in hayaleti, intaharına neden olan herkesten intikam almaktadır. Hem de ÖSS’ye haftalar kala!
Okul filmi fragmanı;

Film Doğu Yücel 'in "Hayalet Kitap" adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır. Romanın kısaca bilgisi ve filmde olduğu gibi konusu; Üniversite, Finaller, Korku, İntihar, Arkadaşlık, Güzellik, Düşler, Aşk, Hayalet, Kitap... Hayalet Kitap'ın içinde gezindiği iklimin sert rüzgârlarının çarptığı kavramlar ve imgeler.İlk hikâye kitabı Düşler Kâbuslar ve Gelecek Masalları ile hayal dünyasının kapılarını aralayan Doğu Yücel, ilk romanında İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsünde geçen bir hayalet hikâyesiyle okuru şaşırtmayı sürdürüyor. Modern çağdan şikâyeti olanlara masallar anlatan bir yeni binyıl nesircisi Doğu Yücel. Klasik bir korku romanının tüm klişelerini hünerle kullanırken bu klişeleri kendi cümleleri ile ters yüz ediyor ve zekice oyunlarla sürprizler hazırlıyor. Hayalet Kitap'ın hayaleti hepimizin hep yapmak isteyip de yapmaya cesaret edemediklerini yapıyor ve yaptırıyor. Hayalet Kitap, ustalıklı kurgusu, masalları, korku senaryoları, oyunları, sürprizleri ve ülkemizdeki eğitime eleştirel ve mizahi bakışı ile yazarın ilk kitabı Düşler Kâbuslar ve Gelecek Masalları gibi, hayalperestlerin kült kitabı olmaya aday.

Filmin türünün korku olmasından dolayı aynı türdeki her çalışma sonrası olduğu gibi Okul filminden sonra da basında yeraldığı kadarıyla set çalışanları arasında ilginç olaylar yaşandı. Bunlardan bazıları ise;

OKUL ekibi filmin çekimi aşamasında garip olayların ve tesadüflerin ortasında buldu kendini.Her gerilim filmi ardından buna benzer hayalet öyküleri dolaşır etrafta, ancak; OKUL çekimlerinde meydana gelen olaylar pek azımsanacak cinsten değil. İlk olay dış mekan çekimlerinin yapıldığı Vefa Lisesi’nde meydana geliyor. Tüm gün kapalı ve yağışlı olan hava tüm ekibi umutsuzluğa düşürmüş durumda, güneş bekleyen ekip yağmurun azizliğine uğruyor, ancak o gün o çekimin yapılması da şart. Ekip tam toplanmak üzereyken; güneş açıyor. Çekim bitiyor ve garip bir şekilde yağmur yeniden başlıyor. Yetkili yapımcı Pınar Çetin o gün için “Bu ne ya! Biri bizimle dalga mı geçiyor bilmiyorum ama işe yaradı” diyor.

İkinci olay daha ürpertici... Ekip elemanları o günü pek gülerek anımsayamıyor. Mekan yine Vefa Lisesi bu kez gece... Set kurulu, ekip telaş içinde artık son planı da çekip paydos etmek istiyor. Işık ekibi ışığını kurmuş yönetmenin motor demesini bekliyor. Ancak ne var ki gece yapılan çekimlerde her yerin karanlık olması gerekirken tuvaletlerin olduğu bölümdeki ışık bir türlü sönmüyor ve ışık kurgusunu bozuyor. Ekip, bina içinde sigortayı kapamaya kadar götürüyor işi ama bir şekilde yine WC holünün ışığı yanıyor. Yönetmenler artık sinir içinde “ne olursa olsun motor!” diyor veeee ışık sönüyor... Tüm ekip şok içinde. Stop denildiğinde ise ışık kendiliğinden yine devreye giriyor. Korku ile karışık gülüşmeler ama herkes ürperdiğini de saklamıyor.Çekimler bitiyor birkaç hafta sonra Yağmur Taylan Vefa Lisesi’nde seneler önce bir öğrencinin intihar ettiğini öğreniyor...

Yönetmen: Taylan Biraderler
Senarist: Doğu Yücel
Oyuncular: Nehir Erdoğan, Burak Altay, Emre Kınay, Deniz Akkaya, Ahmet Mümtaz Taylan
Sinem Kobal, Melisa Sözen, Berk Hakman, Ali Sunal
Yapımcı: Sinan Çetin
Müzik: Kevin Moore
Görüntü Yönetmeni:Soykut Turan
Yapım Yılı: 2003
Süre: 100 dk

FİLMDEN KARELER




Resimleri büyültmek için üzerine tıklayın, açdığınız resmin sağve sol kısmına tıklayarak diğer resimleri gezebilirsiniz.

Etiketler: , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı lütfen seviyeli bi şekilde belirtiniz...